Fight against cancer

lunes, 19 de noviembre de 2012

Pascal

Fa uns dies vam vore als mitjans de comunicació notícies de l'últim gran huracà a l'Atlàntic, que va fer estragos gran part del estats costaners orientals dels Estats Units, vam vore imagens tan sorprenents com cases quasi totalment desaparegudes o una bona part de la ciutat de Nova York sense llum.

Un cúmul de circumstàncies atmosfèriques produeixen els huracans, i alhora de mesurarlos hi ha diferents paràmetres, un d'ells és la pressió central.

Existeixen diferents escales per a mesurar aquestos fenòmens, per exemple, l'escala Saffir-Simpson als que s'originen a l'Atlàntic, o l'escala Escala Beaufort per als tifons que afecten les costes de Xina o Taiwan. 

Hui en dia, encara que la unitat del sistema internacional per a mesurar la pressió siga el Pascal, es comú trobar altres unitats no oficials en textos a reu del món.

Va ésser a 1623 quan en el si d'una família noble de Clermond (França) va nàixer Blaise Pascal, horfan de mare desde menut, el xiquet tenia una ment prodigiosa, als 19 anys va construir una de les primeres calculadores que es conéixen, i durant la seua curta vida de 39 anys, va fer importatíssimes aportacions a les matemàtiques, ciències, i física, abans de dedicarse a la filosofia i la teologia.

Entre les contribucions matemàtiques mes importants cal destacar, el "teorema de Pascal" de geometria, la primera màquina de calcular mecànica (la Pascalina), la teoria de la probabilitat que va formular juntament amb Pierre de Fermat, i les importants investigacions en els càlculs infinitesimals.

Respecte a les contribuciones físiques cal destacar el descobriment de "La llei del vasos comunicants", per la qual la pressió aplicada sobre un fluid contingut en un recipient es transmet per igual en totes les direccions i a totes les parets del recipient contenidor; a més, demostrà la disminució de la pressió atmosfèrica amb l'altura, i inventà la "Premsa hidràulica" (per a multiplicar la força amb la pressió hidràulica). 

En reconeixement a totes les seues contribucions, i en especial a les relacionades amb la pressió, en les Conferències Generals de Peses i Mesures que van tenir lloc a París entre 1967 i 1971 es normalitzà com a unitat de mesura per a la pressió el Pascal (Pa).

Entenem com a pressió la força exercida perpendicular a una superfície:

Pressió = Força / Superfície

O, de manera genèrica, si tenim en compte les direccions de la força:



Aleshores, i segons el Sistema Internacional: 1 Pa = 1 N/m2
(N = Newton; m = metre)

Tot i això, com he comentat abans, hui en dia és mes fàcil trobar altres unitats per a referir-se a la pressió, llistaré açí algunes i les equivalències:

Pascal bar N/mm² kp/m² kp/cm² atm Torr
1 Pa (N/m²)= 1 10-5 10-6 0,102 0,102×10-4 0,987×10-5 0,0075
       atm=atmòsferes; Torr=milímetre de mercuri (símbol mmHg)


Referències:
- http://es.wikipedia.org/wiki/Presión
- http://www.ecured.cu/index.php/Pascal_(unidad)
- http://ca.wikipedia.org/wiki/Blaise_Pascal
- http://es.wikipedia.org/wiki/Blaise_Pascal
- http://es.wikipedia.org/wiki/Escala_de_huracanes_de_Saffir-Simpson
- http://es.wikipedia.org/wiki/Escala_de_Beaufort

No hay comentarios:

Publicar un comentario