Fight against cancer

sábado, 14 de enero de 2012

La fanecà

M' agradaria rendir un homenatge a una unitat de mesura, pròpia de diferents llocs d' Espanya, i que per la meua situació geogràfica, he conegut més a terres valencianes, és la "fanecà", com es conéix per aquestes i altres terres, encara que també es conéix com "hanegada" o "fanega".

La fanecà és una unitat de mesura de àrees, que s' utilitzava antigament, es a dir, abans de la incorporació del sistema de mesura internacional, en diferents territoris, principalment per a mesurar la terra, els terrenys dels llauradors o senyors, destinats principalment per a ú dels aliments més bàsics: el blat, sí, eixe cereal que formava part dels productes més bàsics per a subsistir: el pà.

La definició oficial de fanecà era més o menys així: "porció de terra necessària per a admitir en condicions normals la bleda contiguda en una fanega".

Quan diu "fanega" es refereix a una altra unitat de mesura, aquesta vegada de capacitat, que prové de l'època àrab o qui sap si encara d'abans: Fanega: "Mesura de capacitat, que correspón etimològicament amb la quantitat de grà continguda a un sac àrab o faniga" (açò correspón aproximadament a un sac de llavors de uns 55 litres).

De la seua definició es desprén la base d'allò que més endavant comentaré: l' importància que va tindre desde fa molts segles aquesta unitat de mesura a les zones rurals principalment, i, sobretot la força amb que va afectar a la conciència de molts agricultors, que de fet, hui en dia encara pots escoltar referències a aquesta unitat de mesura.

I no només això, sino el fet que aquesta unitat de mesura haja estat utilitzada a molts territoris durant molts segles, va fer que hi haguera diferències segons on es mesurava.

A la següent taula es pot vore algunes de les variacions que va tindre:


TerritoriVariació més usualÀreesSistema Mètric
AlacantFanegada secano (castellana)64,396439 m2
CastellòHanegada o Fanega8'310964831'0964 m2
ValènciaHanegada o Fanega8'310964831'0964 m2
ValènciaHanegada de Llíria7'21721 m2
CastellaHanegada castellana64'5966459'6 m2
CanariesHanegada canària0'05285,248 m2
ColòmbiaHanegada colombiana646.400 m2


En realitat era prou variable la mesura a diferents territoris de Castella.

Múltiples i Submultiples de la fanecà:
  • Jornal (o cahizada): porció de terreny que podia sembrar-se amb un "cahiz" de grà i que equivalia a 6 fanegaes, es a dir a 4986'58 m2.
  • Jovada (o yugada): mesura de la terra que podia llaurar en un dia una "yunta" de bous o mules, corresponent quasi a una hectàrea (9973 m2).
  • Quartó (o Cuartón): utilitzada a València i Castelló, equivalia a 1/4 de fanegada, es a dir, 207'7741 m2.
  • Braça quadrada (o Braza cuadrada): utilitzada a València i Castelló, equivalia a 1/200 fanegaes, es a dir, 4'1555 m2.
  • Pam quadrat (o Palmo cuadrado): utilitzada també a València i Castelló, equivalia a 1/(200*81)=1/(16200) fanegaes, es a dir 0'0513 m2.

Així, 1 fanegada es dividia en 4 quartons, cada quartó en 50 braçes quadrades, i cada braça en 81 pams quadrats.


Referències:

5 comentarios:

  1. El fet de que el blog siga trilingüe fa que més gent puga tindre accés a tots estos coneixements. Enhorabona. :)

    ResponderEliminar
  2. muchas gracias por tu aportacion de datos iva dias preguntando y no sabian decirme con exactitud las medidas un deu campeo

    ResponderEliminar
  3. Moltíssimes gràcies, no coneixia la fanecà lliriana, i ara, gràcies al teu blog, sí. Salutacions!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si, la fanecà, una unitat de mesura amb molta història a Espanya i a terres Valencianes.

      Gràcies per llegir el post.

      Eliminar